Goed worden, en blijven

By in ,
583
Goed worden, en blijven

Hoe ervaar jij de huidige, volatiele maatschappij? Steeds op jouw tenen lopen, het economische systeem van weleer lijkt niet meer te werken, overal reorganisaties, herstructureringen en lean implementaties. Iedereen moet veranderen!! Maar waarin?

Als je constant moet veranderen kan je dan jouw doel behalen? Hoe kan je op een onrustige ondergrond bouwen? Als een plan alleen een steeds terugkerende fase één kent en verder niet, loop je dan in rondjes? Maak je dan weleens wat af?

Ook het feit dat er tegenwoordig praktisch in elk functieprofiel vermeld staat dat er kennis van verandermanagement vereist is beangstigd mij! Pardon? Waarom?

Zijn wij niet te ver doorgeschoten in de drang naar stabiliteit na de crisis van 2008? Technologie zorgt voor steeds grotere versnelling maar de rode draad in alles is niet anders dan deze was. Er is technologisch steeds meer mogelijk en dat vereist aanpassingsvermogen. Verwissel aanpassen daarom nooit met veranderen!

Innoveren moet, maar dit is meegaan met de tijd en iets totaal anders dan continue moeten veranderen. Word goed en blijft dat…

Fundering

Wat voor effect heeft dit op de echte fundering van een onderneming, de mensen die er werken? Na een aantal pogingen om de resultaten van een organisatie te verbeteren door te reorganiseren worden mensen vaak verandermoei. Dit is een gevaarlijk fenomeen en moeilijk om te doorbreken. Maar het kan wel!

Ik heb als interim-manager vaak die blikken in de ogen van mensen gezien die boekdelen spraken. “ooh, daar heb je er weer een…die gaat ons proberen te “veranderen” Doe alsof je meedoet, exact hetzelfde blijven doen als altijd. Hij gaat vanzelf wel weer weg, het lukt ze toch nooit” Ik begrijp deze reactie wel, het is namelijk ook vaak waar. Gelukkig ben ik wat masochistisch aangelegd en hou ik wel van een uitdaging!

Proces volgt cultuur, niet andersom

Hoe zou verantwoordelijkheid krijgen en nemen uitpakken? Heeft het implementeren van tooling of een methodiek een helende werking? Zijn regels er niet alleen voor mensen die zich hier toch niet aan houden? Is een universeel gekozen en geaccepteerde bedrijfscultuur en gedeelde doelstellingen niet veel belangrijker?

Ik heb zinnen als “Dit proces vereist 0,72 FTE” nooit echt helemaal begrepen. Leuk in theorie. Ik begrijp de strekking van deze vaststelling, maar niet het nut. En gaat het niet juist om dat nut dat een proces dient? Op basis van dergelijke gegevens worden reorganisaties vaak vormgegeven en wordt de plank vaak misgeslagen. Je pakt hiermee de ziel van een probleem namelijk niet beet.

Proces gedreven verandering is in mijn ogen nooit de oplossing. Methodieken als Lean Six Sigma zijn bijzonder waardevol, als je de boel al op orde hebt en wilt verfijnen. Maar begin hier niet mee als veel zaken nog onduidelijk zijn!

Maar hoe dan wel?

Wat nou als je alle goed lopende zaken binnen een onderneming uitlicht en daar de nadruk op legt? Is alles wel zo slecht dat het veranderd moet worden? Bespreek binnen jullie onderneming waar jullie het allemaal voor doen. Wie wat doet, wat er van jou of een ander verwacht wordt. Leer wat de schakels voor en na jou doen en waarom zij dit doen? Communiceer en leer! Neem verantwoordelijkheid en draag dit uit. Hoe moeten mijn taken bijdragen tot het behalen van de gestelde bedrijfsdoelstellingen?

Maak afspraken met elkaar waar je samen wilt staan na X-periode en leg deze lat hoog. Samen kan je echt bergen verzetten! Je zal zien dat jullie doelen behaald worden.

Leg de focus op wat er wel goed gaat, dit is namelijk positief en positivisme doet overleven en zorgt voor inzicht en voortgang. Positivisme is iets wat gedijt en snel wordt opgepakt en daarom makkelijke vast kan worden gehouden. Vanuit een positieve cultuur zijn de uitdagingen die in zaken liggen die nog niet goed verlopen eenvoudig te veranderen.

Word goed in wat je doet en houd dit vast. Elk bedrijf heeft de ingrediënten om deze taart te bakken, kies alleen de taart die jullie altijd hebben willen bakken en blijf dit doen. Wat goed is hoef je niet structureel te veranderen alleen te verfijnen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.