Beloning

By in
356

Wat is de kroon op jouw werk? Waar doe jij het voor? Waarom sta jij elke ochtend op en ga jij naar jouw werk?

Om met plezier naar het werk te gaan vereist bij ieder individu natuurlijk een andere prikkel of prikkels. Er is beloning in geld, in opleiding, zelfexpressie, vrijheid, verantwoordelijkheid etc. Voor mijzelf is het altijd van belang geweest om verantwoordelijkheid en vrijheid te krijgen en te leren, veel te leren!

Geld is van ondergeschikt belang. Geld is een basis behoefte maar geen brenger van geluk en plezier. Verder leidt het een vaak tot het ander, daarover hoeven wij ook helemaal niet vies te doen. In theorie krijg je dus waar je recht op hebt. Wat ook mooi meegenomen is, en misschien wel de essentie, als je ergens gepassioneerd over bent, ben je hier zeer waarschijnlijk ook erg goed in en kan je hier een prima boterham mee verdienen.

Ik heb gemerkt dat oprechte passie voor hetgeen wat je doet van wezenlijk belang is om hier echt goed in te zijn. Dit hoeft niet 100% van de tijd, maar toch zeker 30%. 70% van ieders dagelijkse activiteiten bestaat uit corvee. Dit zijn (vaak repeterende) activiteiten  die voort komen uit werkafspraken of anderszins werk gerelateerde zaken. Uit die 30% van de tijd moet jij jouw motivatie halen. Zeggen dat het hele leven leuk moet zijn en dus alle momenten op het werk ook, schept vreemde, onhaalbare verwachtingen. Probeer hier wel naar te streven natuurlijk, het percentage plezier bepaal jij uit eindelijk zelf.

Het is mij vaak opgevallen dat het niet corrigeren van ongewenst gedrag binnen een bedrijf ook een signaal is richting de goed functionerende medewerkers. Deze mensen worden namelijk niet beloond! Wat maakt het uit wat JIJ doet als onwenselijk gedrag van een ander niet bestraft wordt. Je kan pas over goed en fout praten als de grenzen van het algemeen geaccepteerde gedrag binnen de bedrijfscultuur duidelijk is.

Voorbeelden :

1)Mensen met “een grote mond” krijgen vaak eerder opslag of promotie. Dit is voor managers vaak het makkelijkste om er maar van af te zijn. Dit terwijl het vaak zo is dat de echt goed presterende mensen meestal niet om meer vragen, maar verwachten dat hun (goede) gedrag uit eindelijk beloond zal worden. Best logisch toch?

2) Personen die weinig tot niets bijdragen aan de team prestatie en hier niet door de desbetreffende manager op aangesproken worden. Iemand deelt wel mee in de winst, maar draag niet bij aan de prestatie. Op een gegeven moment roept dit binnen het collectief irritatie op. Binnen veel teams wordt de aanname gedaan dat een leidinggevende dit persoon of deze personen hier op aan moet spreken. En als dit nu eens niet gebeurd?

Dwars eigenlijk hè! Deze extra dimensie van belonen zit dus eigenlijk in de bedrijfscultuur en is sociaal cultureel bepaald.

Maak het jouw / jullie taak om te waken over deze cultuur, wat jouw functie ook is. Iedereen heeft zijn of haar stem. Je zult zien dat het bespreekbaar maken van gedragingen zal leiden tot gemeenschappelijkheid en verhoogt werkplezier. Creëer de cultuur waar jullie allemaal binnen kunnen leven en die bijdraagt aan het totaal.

Het is tenslotte bijna december. Dus, wie zoet is krijgt lekkers….;-)

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.